Segons les dades publicades per l’Agència de Residus de Catalunya de l’any 2024, el Lluçanès és la 2a comarca de Catalunya (la primera és la Conca de Barberà i la tercera Osona) amb un major índex de recollida selectiva.
Durant l’any 2024 Olost va generar un 79% de recollida selectiva bruta, fet que suposa un increment del 6% respecte l’any anterior. Tot i així, s’ha de tenir en compte que encara s’han comptabilitzat una important xifra de residus impropis, que son aquells que es llencen al contenidor que no correspon.
Tot i que s’ha reduït del 27% al 21% els residus llençats com a rebuig es considera que cal seguir fent un esforç per seguir minimitzant aquest percentatge fins assolir la xifra màxima del 16%.
D’altra banda, en el cas de la matèria orgànica caldria seguir treballant per augmentar el volum fins assolir el 44% i en el cas de multiproducte també seria bo augmentar fins al 31%.
Gràcies al canvi aplicat l’any passat, en què es recull també el vidre porta a porta s’ha augmentat positivament la recollida d’aquest material del 9 al 12%.
En definitiva, es tracta de fer un esforç per posar a cada contenidor el què correspon per assegurar que així arriba al màxim de ben classificat a la planta de triatge.
A la taula següent es mostra la comparativa de la quantitat de residus recollits l’any 2024 respecte el 2023. S’evidencia l’augment de la recollida de vidre, fracció orgànica i multi-producte i la disminució de la fracció resta.
És important saber la qualitat dels residus que recollim, perquè per una banda afecta al procés de tractament i per l’altra intervé en els ingressos que rep el municipi.
Per saber la qualitat dels residus es determina el percentatge d’impropis que hi ha a la recollida selectiva: els impropis són els residus que no s’esperen a la fracció que estem recollint, per exemple cartró a la recollida de fracció orgànica.
De dilluns a divendres, matins de 8 a 14 i dimarts i dijous, tardes de 16 a 19.
Horari d’estiu (15 de juny al 15 de setembre): de 8 a 14 hores.