Olost Patrimoni Cultural

Responsable: Parròquia de Santa Maria d'Olost

Adreça: Plaça Major

Codi Postal: 08516 Olost

Telèfon: 93.888.00.77

Descripció: Les dimensions de l’església de Santa Maria d’Olost i els dos campanars idèntics, de torre octogonal, han donat a l’edifici una peculiaritat especial. Segons la llegenda que envolta la construcció d’aquesta església, una família propietària d’Olost, després d’anys sense poder tenir descendència, va prometre que pagaria un campanar si la Mare de Déu de l’Assumpta els ajudava a tenir un fill: van tenir bessons. Tot i que el segle X ja està documentada l’antiga església, no se n’ha conservat res. El que sí que s’ha trobat són restes humanes al costat de l’església, on fins a finals del segle XVIII hi va haver el cementiri. L’actual església de Santa Maria d’Olost és neoclàssica, de finals del segle XVIII. La construcció va passar per tres projectes diferents abans de tenir l’aspecte definitiu. La capella del Santíssim Sagrament de l’interior de l’església és de finals del XIX. Els antics retaules neoclàssics van ser destruïts el 1936 durant la Guerra Civil. Actualment, una gran pintura que representa l’Assumpció de la Mare de Déu presideix l’altar major des de 1940, any en què l’església va ser restaurada.

Horaris: Tot el dia

Responsable: Parròquia de Santa Maria d'Olost

Adreça: Cal anar fins al Carrer Sant Adjutori i continuar pujant amunt

Telèfon: 93.888.00.77

Descripció: L' ermita de sant Adjutori, a 623 metres d'altitud, es va acabar de construir el 1717. Consta de la capella, amb un campanar d'espadanya, i la casa dels ermitans. Era regida per dos administradors que, juntament amb la recaptació d'almoines dels ermitans i la devoció popular, feren possible que l'ermita comptés amb un petit fons per a obres de reforma. De fet, ha sofert diverses reconstruccions al llarg dels anys; l'última, el 1989. El 1772 estava en tan mal estat que el bisbe de Vic va fer tancar l'ermita i baixar el sant a l'església de Santa Maria, fins el 1780, que es va acabar de restaurar. L'ermita domina tota la vall i, per això, des d'allà es pot contemplar una excel·lent panoràmica del poble.

Imatge del castell

Responsable: No es pot visitar - És privat

Adreça: Cal agafar la carretera direcció La Torre d'Oristà i, a la sortida del poble, agafar el camí del Castell

Codi Postal: 08518 Oristà

Descripció: El castell d’Olost està situat en un fondalada ––per tant en una situació poc estratègica– al costat de la riera d’Olost. Està documentat des del segle XI. Començà sent només una torre de vigilància de planta rectangular. Més endavant, esdevingué un castell pròpiament. Durant la guerra dels remences, el segle XV, va ser cremat i gairebé destruït. Poc després va ser reconstruït. Durant una època, el castell va funcionar com a hostal. De l’edifici antic, se'n conserva actualment la torre, la capella gòtica. El castell d’Olost pertany al terme municipal d’Oristà.

Mas de Pecanins

Descripció: Al nucli antic d’Olost hi ha força cases amb llindes que assenyalen dates de construcció sobretot del segle XVIII i XIX, i alguna del segle XVII. Com en altres pobles de la zona, Olost i Santa Creu compta amb força masies d'història centenària, fins i tot mil·lenària. Destaquen les més antigues, Rexach, Les Cases (dins el nucli urbà), La Vila (amb la capella de Sant Gil adossada), La Noguera, La Casa Gran, i Pecanins (on va viure, al segle XVII, la suposada estimada del bandoler Perot Rocaguinarda), La Rovira, i la Tria (amb la capella de Santa Magdalena) a Santa Creu. La casa del Sanatori, avui un mas, fou un sanatori construït el 1911 s’instal·là per a malalts de tuberculosi, un dels primers de Catalunya. El mas Joglar porta el nom del poble de Santa Creu. La Casa Gran és una de les masies més antigues del Lluçanès. S’hi reunien el Consell i els Jurats fins el segle XVIII.

Adreça: Santa Creu de Jutglar

Codi Postal: 08516 Olost (Santa Creu)

Descripció: Les primeres notícies sobre Santa Creu són del 984: hi apareix l’església de Santa Creu depenent de l’església de Santa Maria d’Olost (el 1878 esdevindrà parròquia independent). Cap el 1733 es va construir una nova església, la que hi ha avui, uns metres apartada de l’antiga. L’edifici, poc característic, comprèn una sola nau. A principis d'aquest mateix segle, es va començar a formar el poble.


Ajuntament d'Olost

De dilluns a divendres, matins de 8 a 14 i dimarts i dijous, tardes de 16 a 19.

Horari d’estiu (15 de juny al 15 de setembre): de 8 a 14 hores.