​Jenni Torreguitart, campiona de Catalunya de contrarellotge en la categoria M30

Jenni Torreguitart Jimenez, de 31 anys, nascuda a Mataró però resident a Olost des de fa anys s’ha proclamat campiona de Catalunya de contrarellotge en la categoria M30
 
L’entrevistem per conèixer millor quina ha estat la seva evolució com a ciclista i també per descobrir el seus reptes de futur dins de l’àmbit esportiu
 
Recordes quan vas aprendre a anar amb bicicleta?
Si. Recordo el dia que vaig aprendre a anar amb bicicleta. Tenia 4 anys. De nena i fins a l'adolescència he viscut en un poble de muntanya molt petit on tots anàvem amb bici amunt i avall diàriament i gaudíem molt.
 
Quan vas començar a practicar el ciclisme de competició? Què t’hi va portar?
L'any passat em vaig estrenar en la competició de carretera en l'àmbit nacional i en categoria elit , feia un any que feia Marxes Cicloturistes (no competitives) i arran d'això tenia moltes ganes de competir només amb noies i veure com era aquest món en profunditat.
 
Què sents quan vas amb bicicleta? I després d’acabar una cursa amb èxit?
La sensació d'anar en bicicleta és agredolça. Els dies de cada dia és força dur compaginar la vida laboral, la família i els entrenaments, però tot i així intento donar el 100% i gaudir al màxim, però realment on gaudeixo i tinc la sensació de llibertat i desconnexió és el cap de setmana en què puc fer entrenament de qualitat, sortir amb la colla, entrenar amb l'equip o fer una cursa.
 
Ens podries explicar breument per quines categories has passat i quina és la modalitat amb la qual competeixes actualment?
Doncs he començat la casa per la teulada en aquest cas, ja que el meu debut competint l'any passat va ser en la Categoria Elit, perquè estan en l'equip només podíem córrer amb elit, però aquest any els calendaris femenins han canviat. Ara correm totes les categories juntes i fem les mateixes curses i, per tant, he tingut l'oportunitat de continuar amb l'equip i a l'hora canviar de categoria a Màster 30. En aquesta categoria em sento totalment identificada i motivada ja que tinc la possibilitat de disputar les curses, a diferència de la categoria elit on les noies tenen un volum d'entrenament molt més alt, molta més experiència i algunes són professionals. En la categoria Màster estic en igualtat de condicions amb les meves companyes i rivals perquè totes tenim vida labora, familiar, a part de la bicicleta.
 
Campiona de Catalunya de contrarellotge en la categoria M30.
Ens pots explicar on es va disputar aquesta prova i en què va consistir?

El campionat de Catalunya de CRI es va disputar a Raimat (Lleida) el passat dissabte 11 de maig. La prova consisteix a fer "sola" un recorregut en aquest cas de 26km i fer el millor temps possible. Cada minut surt un corredor de la línia de meta i a mesura que van arribant els corredors es van dient els temps que ha fet cadascú. En aquesta modalitat es té molt en compte l'aerodinàmica, i molts ciclistes porten bicis de contrarellotge específiques així com equipació adequada, cascos, monos etc.. Cada segon ajuda i en molts casos la victòria ve d'aquests segons.
 
En quines altres proves has participat aquest any 2024 i en quines tens previst participar properament? En faràs alguna a prop de casa?
Aquest any he competit només en l’àmbit català, a diferencia de l’any passat, que vaig fer algunes curses de la Copa d'Espanya Elit. Aquest any he fet El campionat de Catalunya de Ruta amb una 4a posició en Màster 30, el campionat català de Contrarellotge quedant en 1a posició i actualment estic corrent la Copa catalana, que consisteix en 7 curses i, de moment en portem 4 de disputades. En aquesta copa vas agafant punts segons els resultats de cada cursa. Jo ara mateix estic 2a de la general en Màster 30 .
La cursa que queda més a prop de casa és la del juliol al Circuit de Montmeló, que serà la 5a cursa de la copa catalana i diria que és especialment de les meves preferides, pel tipus de recorregut.
 
Quin és el gran repte de la Jenni en l’àmbit de l’esport? On t’agradaria arribar?
El meu repte és mantenir aquest ritme de vida el màxim de temps possible i continuar sent feliç practicant el ciclisme. Sé que he començat tard i que les meves possibilitats són les que són, però m'encantaria competir algun dia en la disciplina de Pista i poder aprendre cada dia una mica més a ser ciclista, ja que el ciclisme no és només pedalar!
 
Què és el que es necessita per poder competir en un nivell com el que estàs tu?
En el cas de cotxes i motos hi ha un equip al darrera de persones, sponsors, mecànics...
Passa el mateix en el cas del ciclisme?
Doncs Per competir en l'àmbit català realment només necessites una bici i moltes ganes. És cert que el fet d'estar en un equip té més avantatges,: disposem d'un director d'equip, mecànic, cotxe d'assistència etc... En el cas de competir en curses de Ruta és realment necessari poder disposar de tot aquest staff.
     
Com és el teu equip?
El meu equip és el Baix Ter Womens Academy, un equip Filial del Massi Baix ter. Això és una sort ja que tenim la possibilitat d'estar amb les companyes del Primer equip (Massi) i poder aprendre molt d'elles. Algunes tenen una llarga experiència, molt nivell i un gran futur per poder dedicar-se al ciclisme professionalment.
 
Quin entrenament has de fer de forma regular per tal de mantenir-te en forma?
Des de fa dos anys els meus entrenaments els porto amb un entrenador específic de ciclisme, en Marc Vilanova, i ell adapta l'entrenament al meu horari i necessitats. Segons en quin moment de la temporada estem els entrenaments varien.
 
Fas aquest entrenament durant tot l’any o hi ha alguna època en què aparques una mica la bicicleta?
Com deia, durant la pretemporada, que és abans de les competicions, faig entrenaments més variats sobre la bicicleta combinant també un dia d'exercicis de força a casa, i  entrenem amb l'equip cada 15 dies. Després, quan comencen les curses també canvien els entrenaments en funció de les curses i llavors, quan s'acaben, que normalment és al setembre, estic 1 setmana o 10 dies sense bicicleta, de descans actiu, fent altres esports.
 
T’agraden o practiques d’altres esports a part del ciclisme?
Ara mateix només practico ciclisme ja que ho faig cada dia i és un esport que requereix moltes hores de dedicació i molt sacrifici, però abans d'anar en bici practicava el motocròs. Sempre m'han agradat molt les motos, però després d'un accident amb moto, sense adonar-me'n vaig provar la bici, i fins avui no he parat.

Moltes gràcies Jenni. Et desitgem Sort i molts d’èxits!
 

  30/05/2024
  12:19

Ajuntament d'Olost

De dilluns a divendres, matins de 8 a 14 i dimarts i dijous, tardes de 16 a 19.

Horari d’estiu (15 de juny al 15 de setembre): de 8 a 14 hores.