“L’art és vida, és llibertat, és un glop d’aire fresc, és força, il·lusió, color”

El dilluns 29 de gener l’artista d’Avinyó Montse Sociats Arnaus, de 53 anys, va inaugurar la seva exposició a l’Espai Perot Rocaguinarda. Sota el títol “NATURA, reflexes, reflexos, reflejos”, mostrarà unes deu obres dedicades a la naturalesa. Es podran veure els mesos de febrer i març, de dilluns a dijous, de 5 a 7 de la tarda a l’Espai Perot Rocaguinarda d’Olost.
 
Recordes quan va començar la teva relació amb l’art?
Tenia 4 anys, a l’escola encara feien classes per nenes i per nens separats i les edats eren barrejades. Jo era més aviat introvertida i, per tant, m’estimava més quedar-me a pintar i a dibuixar que sortir al pati a jugar.
Segurament la meva vena artística va començar aquí, sempre he crescut entre colors i mai he deixat l’art, sempre l’he portat dins.
 
Com definiries la teva evolució des dels inicis fins ara?
El meu recorregut a través de l’art passa per molts estils diferents, des del dibuix, seguint amb pintura a l’oli, pintura sobre roba, decoupage, tècniques de relleus, pintura al pastel (pintura seca), i des d’uns anys enrere fins a dia d’avui, amb pintura acrílica. M’agrada experimentar i adquirir noves tècniques.
 
Com a artista, com et definiries?
Costa definir-se a una mateixa però potser diria espontània, alegre… crec que tot el que expresso en l’art són els colors que sento dins meu. Tinc un gran respecte per la conservació del nostre planeta terra, per la natura que tant ens ofereix i sovint no ens adonem de l’important que és per la vida, dels preciosos colors que ens mostra el sol i els reflexos que ens regala, els colors de la terra que s’ha impregnat d’aigua després d’una esperada pluja i podríem seguir… L’art és vida, és llibertat, és un glop d’aire fresc, és força, il·lusió, color… i això és el que intento expressar a través de l’art i de la vida.
 
Quina és la tècnica que més t’agrada?
Treballo molt amb pintura acrílica i en algunes creacions he utilitzat també el pa d’or. La pintura acrílica és interessant de treballar tant aigualida com espessa. En aquest cas, les creacions que trobareu a l’exposició d’Olost han estat treballades amb pintura acrílica espessa, i utilitzant bàsicament espàtules.
 
Què suposa per tu l’estona de dibuixar/crear?
Per mi crear és desconnectar de tot, és deixar-me anar sense ni tant sols pensar, és teràpia. Moltes vegades també és meditació sobretot quan l’art que busques és més inconscient i imperfecte i acabes descobrint un sentit de llibertat.
 
Quantes obres aproximadament i de quina temàtica es podran veure a Olost?
A Olost podreu veure 10 obres dedicades a la naturalesa de paisatges abstractes figuratius amb pintura generosa treballada amb espàtules per tal de formar més relleus.
La paleta de colors utilitzada per cada una d’elles és molt interessant i personal, amb l’objectiu de treballar els reflexos del sol en diferents moments del dia, ja sigui des d’una albada i rosada fins a una posta. La gran majoria són muntanyes rocoses de paisatges coneguts per poder assolir el treball de reflexos. Cal destacar la col·lecció de muntanyes de Montserrat, que són interessants de veure per la seva forma ja bastant abstracta i alguna ja filant cap a lineal i també dels colors en què estan treballades.
L’objectiu és que el cromatisme de les creacions acabi formant una aura de colors que transformi el paisatge en un tot.
 
Què suposa per tu exposar a l’Espai Perot Rocaguinarda?
És un plaer per mi exposar a l’Espai Perot Rocaguinarda i també vull fer el meu agraïment perquè és un poble que s’interessa per l’art. Crec que l’art hauria d’estar molt més proper a tots els pobles i crear un espai per compartir. L’art és magnífic!  l’art és cultura!
 
Què diries a les persones que ens llegeixen perquè vinguin a veure la teva obra?
Que es prenguin una estona per connectar amb una disciplina que requereix pausa i contemplació, que és una cosa que no fem habitualment en el nostre dia a dia. També els diria que es relaxin i que es deixin portar per la representació de paisatges que els queden propers.
 
Formes part d’algun col·lectiu d’artistes?
A Avinyó hi ha molta passió per l’art i molts artistes i formo part d’un col·lectiu d’artistes de la Fira dels Matiners. També tenim una residència d’artistes de Cal Gras que acull sovint artistes d’arreu i del poble per tal de compartir junts art, tallers o xerrades, entre d’altres activitats.
 
En quins llocs has pogut mostrar els teus quadres fins ara?
La col·lecció NATURA la vaig acabar pels volts del març del 2023 i el mes de maig ja la vaig exposar a la Fira dels Matiners.
 
Tens previstes altres exposicions aquest any?
Si no hi ha res de nou, sempre intento mostrar alguna novetat coincidint amb la Fira dels Matiners.
Normalment no em plantejo mai fer exposicions fora del poble a no ser que hi hagi estat convidada, com és el cas d’Olost, i en aquest cas estic agraïda de poder mostrar la meva obra. Però jo contemplo l’art des del punt de vista de gaudir i tenint en compte la meva pròpia satisfacció personal. Si ho puc mostrar a fora molt bé, i sinó també.
 
Tens algun projecte de futur?
No tinc cap projecte de futur pensat, tot el contrari. Contemplo l’art com un viatge que requereix seguir aprenent perquè és com l’univers, no té fi.
Gaudir, desconnectar i a veure què surt!
  30/01/2024
  12:33

Ajuntament d'Olost

De dilluns a divendres, matins de 8 a 14 i dimarts i dijous, tardes de 16 a 19.

Horari d’estiu (15 de juny al 15 de setembre): de 8 a 14 hores.