Les obres han d'estar en constant moviment

Hosta, de 66 anys i nascuda al barri de Gràcia de Barcelona, fa anys que viu a Taradell. Ella és l’artista que exposarà les seves darreres obres els propers dos mesos. Té molt clar que “per poder tancar el seu cercle d’existència l’obra s’ha de compartir i fer arribar a qui li agradi. L’obra ha d’estar en constant moviment”. Hem aprofitat la seva visita per instal·lar els quadres per poder-la entrevistar:
 
La teva vinculació amb l’art és de fa molts anys. Quan vas començar a pintar o dibuixar?
Sempre m'ha agradat l'art i l'artesania. A casa es potenciava molt, el pare i la mare pintaven i l'avi que vivia a casa, era artesà. Des de ben petita ja anava amb el pare, amb aquarel·la a la natura i amb l'avi fent diferents treballs manuals. Cada estiu es feia concurs de pintura i sempre guanyava algun premi. A l'escola era la meva assignatura preferida.

Com definiries la teva evolució des dels inicis fins ara?
És una evolució constant basant-me amb l'experiència amb diferents materials. De petita vivia a prop de l'Escola Massana. Vaig apuntar-me dos anys a tapís, però no vaig considerar apuntar-me a pintura perquè sentia que ho havia d'experimentar jo sola.
Quan em vaig instal·lar a Taradell fa uns anys vaig decidir posar-me les piles i em vaig unir a un grup d'aquarel·listes de Taradell i Osona que sortien cada dissabte a pintar a la natura. Vaig seguir amb la pintura a l'oli provant diferents maneres de pintar, més líquid, amb paleta, amb pasta de guix per començar a fer volums... Vaig anar experimentant sempre fins que vaig començar a incorporar terres... I aquí és on vaig començar la tendència a anar afegint material de la natura. Allà on m'inspiro, recullo el material, pedres, sorra, flors, líquens, vegetals, i després faig les meves composicions.
 
Com et definiries com a artista?
Em sento lliure, autònoma i creativa. Sembla que el que faig és “pintura matèrica”. M'agrada i cada dia surto a la natura, connecto amb ella i Ella m'inspira a crear i donar forma a tot el que em regala: terres, vegetals, etc. Tinc la sensació que és un procés de transformació del material que agafo, al mateix moment que jo també em transformo seguint el camí per la vida, sempre canviant, sempre en moviment. No pararia mai, si el cos m’ho permetés. De fet, quan no puc pintar, faig fotografies, una afició a la qual dedico molt de temps també.

Quina és la tècnica que més t’agrada?
Totes tenen el seu carisma. Vaig començar amb l'aquarel·la, quan vaig veure que ja no podia fer més, vaig passar a l'oli i etc.. Sempre estic experimentant amb material nou, per això mai m'he quedat amb cap tècnica. Ara el que més m’agrada és treballar amb els colors de la natura. M’agrada molt pintar directament a la mateixa natura i sentir el vent, el fred, el sol. Per això sempre porto aquarel·les al cotxe.

Quantes obres i de quina temàtica es podran veure a Olost?
Exposaré unes nou obres, formades per diferents agrupacions de quadres, durant els mesos de desembre i gener. Es tracta d’obres creades exclusivament amb colors i material de natura, sense cap pigment afegit. És la primera vegada que faig obres d’aquestes característiques. Òbviament, tot són temes de la natura ja que el material ho requereix.

Què suposa per tu venir a exposar a l’Espai Perot Rocaguinarda?
És un espai cultural que li dona vida al poble i que té molt dinamisme. Per mi suposa donar-li credibilitat a la meva obra, malgrat les mostri poques hores.

Quina és la teva relació amb Olost?
Aquí a Olost particularment hi tinc unes vivències de fa anys que sempre m'han mantingut connectada amb el Lluçanès. Em fa molta il·lusió exposar aquí per l'amistat que tinc amb la gent d'aquest poble i que em vincula en aquest territori.

En quins llocs has pogut mostrar els teus quadres?
Vaig començar a exposar a Centelles i vaig seguir per Vic, Taradell, Manlleu, Barcelona, Sant Cugat, Vilassar de Dalt, Girona, i dues fires d'art: una a Agrigento (Sicília) i a Innsbruck (Àustria). També he fet algun taller a escoles sensibilitzades amb el tema.

Tens previstes altres exposicions durant el 2022?
Tinc prevista una retrospectiva a la masia Bellpuig de Taradell i a Can Costa i Font pel 2022.

Què suposa per tu l’estona de pintar, crear?
Desconnecto del món que m'envolta i em sento jo i res més. En aquests moments em puc identificar amb mi mateixa deixant anar tot sense límits. La creativitat és imparable. Malgrat que la feina que faig també és molt artesanal perquè haig de seguir un procés d'adaptació i assecament dels materials que utilitzo, que resulta a vegades bastant laboriós i entretingut.

Què diries a les persones que ens llegeixen perquè vinguessin a veure la teva obra?
Que és una obra matèrica diferent i original pel fet que només s'utilitza material i colors de la natura.

Estaran a la venda els quadres o alguns?
Sí. Estan a la venda per qui li interessi.

Tens algun projecte de futur?
El principal projecte és aquest, anar creant una obra totalment en consonància amb la temàtica, amb el material i amb col·laboració amb el planeta Terra. De moment segueixo per aquest camí que m'inspira.
Tinc el projecte també de fer una exposició combinant i relacionant una fotografia i el quadre ja que per mi van molt paral·lels. Moltes de les fotografies són la imatge de la inspiració d’un quadre.
  06/12/2021
  10:00

Ajuntament d'Olost

De dilluns a divendres, matins de 8 a 14 i dimarts i dijous, tardes de 16 a 19.

Horari d’estiu (15 de juny al 15 de setembre): de 8 a 14 hores.