Il·lustracions i Pensaments

Josep Salvans Gabarrós va néixer a Olost el 21 de febrer de 1943, en plena post-guerra. Va començar a dibuixar quan es va jubilar però des de sempre ja li havia agradat fer dibuixos i tenia molt bona cal·ligrafia.
 
Actualment disposa de pràcticament 200 il·lustracions numerades, tot i que en realitat en té moltes més perquè al principi no les comptabilitzava.
 
La mostra, que es podrà veure durant els mesos d’octubre i novembre, de dilluns a dijous de 5 a 7 de la tarda, és un tastet d’algunes de les il·lustracions realitzades per l´autor al llarg de diferents anys. Un dels trets més significatius és que sempre dibuixa només amb punta fina. Com a curiositat, tots els dibuixos són extrets de setmanaris i llibres del 1700-1800; ell en copia la idea principal però també hi fa les seves pròpies modificacions.
 
L’autor assegura que “cal molta paciència per realitzar-los” ja que en cada il·lustració mira de canviar la tècnica utilitzada, les situacions o alguns elements. A l’hora de dibuixar personatges sempre comença per la cara i les mans ja que “és el que dona l’expressió als personatges”. Té clar que si aquestes parts no li agraden, comença de nou el dibuix.
 
Quan se li demana quin seria el seu millor quadre Josep Salvans ho té molt clar: “sempre és l’últim que realitzo”. Reconeix que cada il·lustració li transmet diferents sensacions i pensaments i que, per tant, no hi ha cap quadre més especial que un altre. Salvans sempre té més d’un dibuix començat, i en funció l’estat d’ànim del dia, en continua un o un altre.
L’artista té clar que “si m’hagués de guanyar la vida dibuixant em fotria de gana”. Però per aquesta és una distracció diària en la que gaudeix, desconnecta i se sent a gust pintant. Actualment pinta entre dues i tres hores diàries.
 
Aquesta és la primera vegada que Josep Salvans mostra les seves il·lustracions obertament, tot i que en privat, sempre li ha agradat molt compartir-les... De moment sembla que el seu art de dibuixar no s’ha transmès a fills i nets, però mai se sap...
 
  30/09/2021
  10:00

Ajuntament d'Olost

De dilluns a divendres, matins de 8 a 14 i dimarts i dijous, tardes de 16 a 19.

Horari d’estiu (15 de juny al 15 de setembre): de 8 a 14 hores.