La casa de turisme rural El Teixell i l'Espai Perot Rocaguinarda renoven el compromís Biosphere

D'esquerra a dreta: Montserrat Boix, Àlex Montanyà, Marc Sucarrats i Josep M. Freixenet

Alguns dels agents d'Osona i del Lluçanès que van recollir el distintiu Biosphere

El dimecres 26 de maig a les 11 del matí la casa de turisme rural d'Olost, El Teixell, va acollir la primera de les accions presencials que organitzava Osona Turisme, des del març del 2020. 

En aquest acte, on es va fer entrega dels distintius de “Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere” a alguns dels agents turístics d'Osona i el Lluçanès, es va comptar amb uns 20 assistents procedents de diferents indrets d'Osona. 

En total són 46 les empreses, institucions i destinacions que han rebut aquest distintiu. Aquest fet demostra que el sector turístic continua amb la seva aposta cap a models de negoci sostenibles i respectuosos amb l’entorn, accentuat pel context post-COVID. 

De les 46, 31 empreses han decidit incorporar la distinció Safe Travels que estableix protocols per a un viatge segur. 

Entre els quals hi ha 6 destinacions, 6 allotjaments turístics (Hotels, hostals, pensions, albergs i apartaments turístics), 1 càmping, 2 allotjaments rurals,  8 Oficines de turisme, 2 agències de viatges,  10 museus i/o centres d’interpretació, 2 organitzadors d’experiències,  guies turístics, 3 comerços i 3 agents que ofereixen 3 altres serveis. 

L’acte va comptar amb la participació del Conseller delegat de Turisme del Consell Comarcal d’Osona Àlex Montanyà i  el President del Consorci Lluçanès Marc Sucarrats, l’alcalde d’Olost Josep Maria Freixenet i Montserrat Boix, gerent de l’allotjament Rural El Teixell. 

El Conseller delegat Àlex Montanyà, va destacar l’aposta pel turisme responsable, respectuós amb el canvi climàtic, el medi ambient, la cultura i el retorn social i econòmic en línia amb els 17 (ODS) objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides. També va parlar de la importància de la gestió sostenible, la qualitat i seguretat en la destinació, el desenvolupament social i econòmic del territori i sobretot la importància de la implicació del turista en el context d’Osona per tal de garantir i mantenir aquests valors d’autenticitat de la comarca. 

El president del Consorci del Lluçanès, Marc Sucarrats, suma a l’aposta per la sostenibilitat el fet de donar a conèixer la vida i la tradició de la zona, el comerç i la gastronomia, la tranquil·litat... És a dir, un turisme que gaudeixi però que respecti tant al territori com a la seva gent, evitant la massificació però treballant de forma incansable per esdevenir un destí turístic. 

L’Alcalde d'Olost, Josep Maria Freixenet, va remarcar la importància patrimonial del territori i la vida rural amb la preservació de les masies, posant en valor el fet de generar activitat, portar a terme accions de desenvolupament de les poblacions rurals amb l’objectiu de no esdevenir només el jardí de l'àrea metropolitana sinó de ser municipis plens de vida i on el turisme complementi la vida rural i la pagesia, una vida rural desenvolupada fugint de l’estancament romàntic del segle 19. 

Finalment, Montserrat Boix va repassar els orígens de l’allotjament, des d’una casa mig enrunada en una ubicació idíl·lica fins a l’allotjament de turisme rural consolidat que és ara. Va reconèixer que el món del turisme rural és una feina sacrificada que requereix hores de manteniment, neteja i acondicionament.., però que té la seva recompensa. Ella va exposar la seva experiència des de l'obtenció del distintiu SICTED fins el Biospher i va valorar positivament aquest últim perquè li permet fer accions que impliquen una professionalització 
i millora constant en línia amb la sostenibilitat (amb millores com l’aprofitament de l’aigua, el reciclatge, el posar en valor la flora i fauna local…). Un treball educatiu cap al turista, que posa en valor també la vida rural. 

L’obtenció d’aquest distintiu es fa després d’un procés rigorós per part dels agents en el que complementen un seguit de documentacions responent requisits de sostenibilitat, així com l’assoliment d’un mínim de 3 accions de sostenibilitat i l’assistència a 2 formacions relacionades amb la sostenibilitat climàtica, ambiental, cultural o econòmica. 

Cal destacar la incorporació de noves mesures que fan referència a la seguretat sanitària establint protocols reconeguts pel segell Safe Travels del World Travel & Tourism Council. 31 dels agents turístics de la comarca obtenen també el distintiu Safe Travels a partir del Consorci Turisme de Barcelona. Aquest segell és el primer homologat a escala mundial i permet reconèixer a qualsevol país del món les empreses, entitats i destinacions que duguin a terme accions de prevenció i higiene contra la COVID-19, amb l’objectiu de generar espais segurs per als viatgers. 

  27/05/2021
  12:35

Ajuntament d'Olost

De dilluns a divendres, matins de 8 a 14 i dimarts i dijous, tardes de 16 a 19.

Horari d’estiu (15 de juny al 15 de setembre): de 8 a 14 hores.