Curiositats de la natura i del nostre entorn a l'Espai Activa't!

Els usuaris de l'Espai Activa't! s'han dedicat a  parlar de curiositats de la natura i del nostre entorn i aquí us exposen tres dels fenomens, com són les cassanelles, la verdolaga i els blets:

CASSANELLES O MACARULLES
Aquestes formacions, també anomenades estructures tumorals, són originades per insectes, els quals ponen els ous a dins de les gemmes o a les fulles. En un primer moment son de color verd i amb el temps es tornen marrons.Com a reacció, la planta produeix uns cecidis, alguns d’ells amb una forma esfèrica molt característica i una capa prou resistent. Un cop els petits insectes han madurat, surten de la cassanella i deixen un forat que deixa la porta oberta a altres insectes que hi puguin viure. Un d’aquests nouvinguts pot ser una formiga veïna, que s’hi pot arribar a instal·lar durant 2 o 3 anys, fins que l’agalla es desprengui. Si us expliquem això és perquè de petits jugàvem a bales amb les cassanelles o macarulles.  Volem afegir que abans en trobàvem més que no pas ara i que on baixava l’aigua n’hi havia de acumulades.


 
VERDOLAGA
És una planta considerada com a comestible. Té un sabor lleugerament àcid i salat i pot consumir-se fresca amb amanides. També té usos medicinals com pot ser el restrenyiment o les inflamacions del sistema urinari. És molt abundant enmig dels conreus i dels horts de regadiu i neix molt en llocs on hi ha bastanta humitat.


 
BLETS:
De blets n’hi ha de diferents tipus i quasi tots ells són de fulla comestible, cosa que antigament va contribuir al seu aprofitament. De fet, actualment, les que trobem a prop de zones habitades són els records d’antics conreus propers. Aquesta planta a la prehistòria era una planta recol·lectava i es conreava. Per contra, avui en dia, es consideren males herbes.

  16/10/2018
  17:21

Ajuntament d'Olost

De dilluns a divendres, matins de 8 a 14 i dimarts i dijous, tardes de 16 a 19.

Horari d’estiu (15 de juny al 15 de setembre): de 8 a 14 hores.