Reformar el pati de les escoles: projecte guanyador del procés de Pressupostos Participatius impulsat per l’Ajuntament d’Olost

Transformar el pati de l’escola bressol Estel i el pati d’infantil de l’escola Terra Nostra d’Olost en un espai amb activitats que estimulin el desenvolupament cognitiu, afectiu i social dels infants, ha estat, amb diferència, el projecte més votat del procés de Pressupostos Participatius que l’Ajuntament va impulsar a mitjans de febrer i que ha amb la presentació de 14 projectes. 
 
El projecte més votat ha rebut una puntuació de 235 punts i té per objectiu reformar els patis perquè esdevinguin un espai d’aprenentatge i desenvolupament pels infants. El que es vol és crear tres zones per tal de potenciar relacions (joc simbòlic, treball col·lectiu); sensacions i percepcions (entorn agradable, aromes, colors, textures); el coneixement de la vegetació (coneixement del medi natural, canvi cíclic, cura de les plantes...); i el moviment (desnivells, saber preveure i controlar el risc...).
 
Com que el pressupost del procés participatiu actual és de 15.000€ i el projecte del pati és de 10.000€, s’ha decidit destinar els 5.000€ restants al projecte que ha quedat en la segona posició: L’arranjament del pati del Centre Cívic perquè esdevingui un espai públic d’ús popular. Aquest projecte, que ha obtingut 152 punts, està valorat en un total 12.000€  i pretén crear una zona de jocs tradicionals, un espai polivalent per poder desenvolupar diferents esdeveniments, una zona de repòs i també destinar una paret a mostres d’art. El projecte es completaria amb la incorporació de plantes, una pèrgola vegetal, mobiliari, enllumenat i punts d’aigua potable.
 
A banda dels dos projectes esmentats, els 12 restants proposaven principalment millorar algunes instal·lacions, camins o accessos del poble, reformar uns banys d’ús públic o sol·licitaven iniciatives més concretes com posar un punt de recàrrega de vehicles elèctrics, crear una zona d’escalada, un skatepark o una pintura mural, entre d’altres. 
 
La valoració que l’Ajuntament d’Olost fa de tot el procés de Pressupostos Participatius és molt positiva ja que amb només 20 dies es van rebre 16 propostes (2 de les quals es van descartar perquè superaven el pressupost fixat), i han votat un total de 240 persones.
 
Per poder potenciar al màxim la participació ciutadana, la votació no només es va poder fer digitalment sinó també presencialment a l’Ajuntament, amb tríptics on es podia votar de forma manual. A més, si alguna persona no empadronada al municipi volia presentar algun projecte o votar, podia inscriure’s al Registre de Participació Ciutadana, on s’hi han apuntat 17 persones. Si s’entra amb més detall en l’àmbit de les votacions cal indicar que 218 s’han fet telemàticament (91%) i 22 presencialment (9%). I, per ser més exactes encara, un 58% ha votat a través d’un terminal mòbil, un 31% mitjançant un ordinador i un 2% fent ús d’una tablet.
 
Els projectes guanyadors es van anunciar el dimecres 25 de febrer a la nova Sala Cultural que l’Ajuntament d’Olost té als baixos del mateix consistori. L’acte va servir per inaugurar de forma oficial aquesta sala, que s’ha reformat recentment gràcies a un ajut concedit per la Diputació de Barcelona. D’altra banda, quan va acabar la presentació, els assistents van poder veure el nou sistema d’autoconsum de plaques solars fotovoltaiques que s’ha instal·lat per generar una part de l’energia que l’Ajuntament necessita. Olost tornarà a comptar amb un procés de pressupostos participatius similar durant el darrer trimestre de l’any.







  27/04/2018
  13:48

Ajuntament d'Olost

De dilluns a divendres, matins de 8 a 14 i dimarts i dijous, tardes de 16 a 19.

Horari d’estiu (15 de juny al 15 de setembre): de 8 a 14 hores.