Reunió per la millora i el control en la gestió forestal del municipi

Reunió per la millora i el control en la gestió forestal del municipi

Arrel de les darreres actuacions forestals que han tingut lloc a Olost i algunes sol·licituds rebudes a l’Ajuntament, es va demanar suport a la Direcció General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi i al Centre de la Propietat Forestal (CPF) per veure quins criteris i objectius hi ha en aquest àmbit i de quines eines disposem per afrontar aquestes situacions, conscient de les limitades capacitats que tenim per respondre a aquestes situacions. Finalment, després de la insistència reiterada de l’Ajuntament, el dijous 13 de juliol vàrem fer una reunió amb el CPF, tot i que, inesperadament, no hi era representada la Direcció General de Boscos. Es van exposar les preocupacions en matèria de rompudes i actuacions que s’estaven portant a terme a Olost i al seu entorn, i el CPF va explicar els mecanismes que utilitza per donar permisos i controlar la gestió forestal que es fa en les finques que disposen de Plans de Gestió Forestal com La Vila.

També es van establir mecanismes de comunicació i treball cooperatiu entre CPF i l’Ajuntament. Hi ha una gran preocupació a nivell d’Organismes de gestió forestal, així com de Bombers i altres cossos, de la necessitat que hi ha d’augmentar la gestió forestal, la pedagogia a l’entorn de la mateixa, i l’alarmant continuïtat de masses forestals que hi ha al centre del país, amb preocupació especial per l’estat dels boscos al sud del Lluçanès.

Cal tenir clar que moltes de les actuacions forestals que es realitzen, milloren i protegeixen el nostre medi natural i que ara mateix no hi ha una forma de treball conjunta entre gestió de boscos i explotacions ramaderes, fet que impedeix analitzar l’objectiu de rompudes o ampliacions de zones agrícoles, les quals normalment volen ampliar zones on dipositar dejeccions ramaderes.

També va sorgir el compromís de fer una revisió del POUM (Pla d’Ordenació Urbanística Municipal) d’Olost per detectar zones o espais naturals on caldria augmentar la seva protecció per evitar actuacions, i també mirar i estudiar amb cossos d’experts quin és el nivell de continuïtat de masses forestals per si hi ha zones on cal fer actuacions de forma més urgent.

Esperem que tot plegat serveixi per dissenyar noves actuacions que serveixin per millorar la gestió forestal del municipi, tant per protecció d’algunes zones com per reduir els risc d’incendis forestals.


  21/07/2017
  17:49

Subscriu-te al butlletí

Ajuntament d'Olost

De dilluns a divendres, matins de 8 a 14 i dimarts i dijous, tardes de 16 a 19.

Horari d’estiu (15 de juny al 15 de setembre): de 8 a 14 hores.