Plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys)

Des de l'any 2016 s'ha detectat a Catalunya la plaga del bernat marró marbrejat (Halyomorpha halys), del qual tenim constància actualment que ja és present a 133 municipis de Catalunya. Fins a aquest any 2020, la plaga era localitzada principalment a l’entorn urbà, lloc on es desenvolupa i reprodueix.

A l’estiu, personal tècnic del DARP, l’IRTA, les Agrupacions de Defensa Vegetal i agricultors l’han localitzada en diferents parcel·les de cultius de fruita dolça, fruita seca i horta, cosa que representa un risc molt elevat per a aquests cultius.

Fins ara, se n'ha anat coneixent  la distribució i propagació al nostre territori a través de les comunicacions d’aquelles persones que s’han interessat a reportar les deteccions de bernat marró marbrejat mitjançant correus electrònics, trucades i espai web: https://natusfera.gbif.es/projects/hh-wanted. Un exercici de ciència ciutadana amb molt de valor, ja que ha permès informar fins ara de manera precisa sobre la seva distribució.

A la tardor, és quan aquest bernat busca refugi als edificis urbans i construccions diverses per passar-hi l’hivern; tot i que és molest i crea alarma, no pessiga les persones i no representa cap risc per a les persones ni els animals.

Atès que la molèstia que genera aquesta plaga en els domicilis, us informem que és molt important destruir els individus capturats, ja que això ajudarà a controlar-ne les poblacions i aquest fet beneficiarà la sanitat dels nostres conreus.

Aquests insectes es poden capturar amb relativa facilitat amb un aspirador o escombrant-los a primera hora del matí o a darrera hora del dia, ja que en aquests moments es mouen més lentament a causa que la temperatura ambiental és més baixa; al migdia, estan més actius, costen més de capturar i volen. Un cop capturats, es poden submergir en aigua i sabó o, simplement, deixar-los dins d’una bossa exposats al sol. No és recomanable l’ús de productes insecticides.

Us facilitem informació que ha publicat el DARP sobre aquesta plaga:

Fitxa de la plaga
Guia tècnica per a la identificació de l’Halyomorpha halys


 
  22/10/2020
  10:05

Ajuntament d'Olost

De dilluns a divendres, matins de 8 a 14 i dimarts i dijous, tardes de 16 a 19.

Horari d’estiu (15 de juny al 15 de setembre): de 8 a 14 hores.