"El fred d'abans", un nou escrit dels usuaris de l'Espai Activa't

QUIN FRED FEIA ABANS?

Tots a l’Espai Activa’t estan bastant d’acord en que abans feia més fred, plovia més i nevava més. Una de les coses que es manifesten per provar-ho és l’existència de “candeleros” a les cases d’abans.

També recorden alguna anècdota com l’any que van entrar els nacionals per St. Josep i que com a benvinguda s’hi van trobar més d’un pam de neu. Igualment, l’any 1956, pels volts de la candelera va fer un fred de record que va matar tots els sembrats i va glaçar l’aigua del bestiar. Recorden que només d’agafar l’aigua amb una galleda per portar-la al bestiar, ja quedava ben glaçada. I als garrins que estaven a la quadra se’ls va assecar la cua degut al gel.

Però n’hi ha més: El 20 de gener del 86 una forta nevada va destrossar molts cables d’alta tensió i varen estar 9 0 10 dies sense llum ni aigua.

De fet, recorden que de petits a les orelles se’ls hi feien “perellons” del fred que arribava a fer. I a les cases s’hi passava fred. Moltes d’elles tenien un banc en forma d’escó i de mitja lluna, amb una esquena de fusta ben alta i que és on s’asseien a la vora del foc. Com que s’hi passaven llargues estones, especialment a les dones, que portaven faldilla, els hi sortien “vaques” a es cames. Com unes taques de color granat fosc.

Igualment, també recorden que quan anaven en bicicleta es posaven diaris sobre el pit i mitjons per fer de guants per poder combatre una mica més el fred. I als peus, com que es calçaven amb esclops, s’hi posaven palla per tenir-los més calents. Més endavant van arribar els esclops francesos que estaven fets amb cuir.

Quin fred!!!

  08/02/2019
  11:03

Ajuntament d'Olost

De dilluns a divendres, matins de 8 a 14 i dimarts i dijous, tardes de 16 a 19.

Horari d’estiu (15 de juny al 15 de setembre): de 8 a 14 hores.